Blog Detayı

gokalphukuk.com.tr

Meskenler İşyeri Olarak Kullanılabilir mi?

Tapu kütüğünde taşınmazın  kullanım biçimini anlatan  “nitelik” bölümü yer almaktadır. Burada taşınmazın kullanım biçimi yazar: Mesken, işyeri, büro, dükkan, fırın, lokanta,  bar…vs. Taşınmazın maliki bu niteliğe uygun kullanmak zorundadır. Yönetim planında da bu konuda açıklık vardır.

“Yönetim Planı”, anataşınmazın yönetim tarzını, kullanma maksat ve biçimini düzenleyen bir sözleşmedir.. Bina olarak kullanılan her taşınmazın mutlaka bir yönetim planı vardır. Tereddüt halinde Tapu Md.den istenip incelenmesi ve ona göre karar verilmesi gerekir. Ayrıca da mesken, işyeri olarak kullanılabilir mi sorusunun yanıtını ararken Kat Mülkiyeti Kanununa (KMK) bakmak gerekir.

KMK.md.24 ‘ e  göre;  taşınmazın kütükte mesken olarak yazılı herhangi bir bölümüne dükkan, sinema, tiyatro, gazino, bar, klüp, fırın, lokanta, galeri, çarşı…gibi işyerleri ancak kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar ile açılabilir. Ayrıca bu kararın bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sayfalarına şerh verilmesi de gerekir.

Günümüzde caddeler üzerinde yer alan binalarda, tapu  kütüğünde mesken yazılı mekanları işyeri olarak kullanma istekleri ile sık sık karşılaşmaktayız. Hukuken bu mümkün müdür?

Vereceğimiz ilk yanıt, oybirliği sağlanmadıkça  “hayır” olacaktır.  Ancak Yargıtay fikri çalışmanın ağır bastığı, giren-çıkanın az olduğu, büro nitelikli bazı meslek dalları için açık kapı bırakmaktadır. Doktor ve diş hekimi muayenehaneleri, avukat, mühendis, mimar, muhasebe büroları için oybirliği ile karar alma şartı aranmamaktadır. Dernek lokali, eczane,  laboratuvar, poliklinik, ticari şirketlere ait ofisler bu kapsamda değildir.

Ancak yukarıda belirtilen istisnayı kaldıran bir durum vardır. O da yönetim planında yer allan hükümdür. Eğer yönetim planında  “kütükte mesken yazılı olan bağımsız bölümlerde işyeri açılması kesinlikle yasaktır” şeklinde, veya buna benzer ifade varsa, o takdirde yukarıdaki istisna kalkar; yasağa uymak gerekir.

Bu konuda bazı meslekler hakkında ayrıcalıklı özel düzenlemeler de vardır. Örneğin RG.de 30.04.2013 tarihli sayısında yayınlanan 6460 sayılı yasa ile Avukatlık Kanunu madde 43 ‘e ek hüküm konulmuştur. Bu hüküm aynen şöyledir: “Kütükte mesken olarak görünen bağımsız bölümlerde kat maliklerinin izin ve benzeri şartlar aranmaksızın avukat büroları faaliyet gösterebilirler. Bu konuda yönetim planının aksine olan hükümleri uygulanmaz.”

Aynı kanunda 3568 sayılı  “Serbest  Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Kanunu” nun 45 inci maddesine yukarıdaki paragraf aynen eklenmiştir.

Kısaca avukatlar ve mali müşavirler kütükte mesken görünen bağımsız bölümlerde mesleklerini rahatlıkla icra edebileceklerdir.

Bunun dışındaki mesleklerin meskenlerde faaliyet icra etmesi için kat maliklerinin oybirliğine ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Kanunun bu  açık hükmüne karşın,  tapuda mesken yazılı yerlerin  işyeri olarak kullanıldığının tespiti halinde hem kat malikini hem de kiracıyı  hasım göstererek taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinde  “Eski hale getirme – Tahliye” davası açmak mümkündür.



  SONRAKİ BLOG