Blog Detayı

gokalphukuk.com.tr

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞINDA YOLCU OLARAK HAKLARIMIZ NELERDİR?

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞINDA YOLCU OLARAK HAKLARIMIZ NELERDİR?

 

Özellikle havayolu ile seyahat sırasında seferleri iptal edilmesi, uzun süreli gecikmeler sebebi ile birçok kişi mağdur olmaktadır. Kişilerin mağduriyetinin giderilmesi amacı ile ülkemizde de kanuni düzenlemelere yer verilmiştir. Bu yazımızda mevzuat kapsamında yolcuların haklarının neler olduğu açıklanmıştır.

 

Ülkemizde Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmeliğin amacı havayolu ile seyahat eden yolcuların sahip olduğu haklar ve bu hakların geçerli olduğu durumlar ile yolcuların uçağa kabul edilmediği, uçuşlarının iptal edildiği ve uçuşlarının ertelendiği durumlardaki asgari haklarını belirlemek ve düzenlemektir.

 

**Yolcudan kaynaklanan herhangi bir belge ve sair eksiklik olmaması, yolcunun zamanında gelmiş olmasına karşılık veya arz fazlalığı ile uçağa kabul edilmeme halinde, öncelikle rezervasyonundan feragat edecek gönüllüler bulmak için duyuru yapılmalıdır.

 

Gönüllülere; bilet ücretinin iadesi ve seyahat başlangıç noktasına ücretsiz götürülmesi, son varış yerine güzergâh değişikliği sağlanması, uygun göreceği daha sonraki bir tarihte, benzer taşıma şartları altında güzergah değişikliğinin yapılması, seçeneklerinden biri sağlanır. Gönüllü bulunamaması durumunda yolcu iradesi dışında uçağa kabul edilmeyebilir. Bu durumda hava yolu şirketinden tazminat, bilet ücreti iadesi veya güzergah değişikliği hakkı ayrıca ikram, haberleşme, konaklama ve ulaşım isteme hakkına sahip olacaktır.

 

**Uçuşların iptal edilmesi halinde yolcuların planlanan hareket zamanından iki hafta ila yedi gün öncesinde iptalden haberdar edilmedikleri, kendilerine planlanan hareket saatinden en fazla iki saat önce kalkışlarına ve son varış yerlerine planlanan varış saatinden en fazla dört saat sonra ulaşmalarına olanak veren güzergah değişikliği teklif edilmediği sürece, yolcular tazminat talep hakkına sahiptir.

 

Uçak biletinin iptal edildiğinden haberdar olan yolcular, bilet ücretinin iadesi ve seyahat başlangıç noktasına ücretsiz götürülmesi, son varış yerine güzergah değişikliği sağlanması, uygun göreceği daha sonraki bir tarihte, benzer taşıma şartları altında güzergâh değişikliğinin yapılması seçeneklerinden birisi havayolu şirketi tarafından sağlanır.

 

Tazminat hakkı açısından ise uçağa kabul edilmeme, iptal durumlarında gerekli şartların varlığı halinde;

 

-İç hat uçuşlar için 100 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı tutarında tazminat verilir.

- Dış hat uçuşlarında ise yolculara;

a) 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı,

b) 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı, c) 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 Avronun Türk Lirası cinsinden karşılığı, tutarında tazminat verilebilir.

 

Yolculara alternatif bir uçuş ile son varış yerlerine güzergâh değişikliği teklif edilmesi halinde, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, tazminatı %50 oranında düşürebilir.

 

Tazminat açısından “olağanüstü haller” yani uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin çalışmasını etkileyen özellikle siyasi istikrarsızlık, ilgili uçuşun gerçekleştirilmesine uygun olmayan meteorolojik şartlar, doğal afetler, güvenlik riskleri, beklenmedik uçuş emniyeti noksanlıkları ve grev gibi durumları olması halinde havayolu şirketi tazminat ödeme yükümlülüğünden kurtulabilir. Her somut olayın özelliğine göre değerlendirmek yerinde olacaktır.

 

**Uçuşun tehir edilmesi halinde ise yolculara;

1500 kilometreden daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için iki saat veya daha fazla,

1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için üç saat veya daha fazla,

3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için dört saat veya daha fazla, tehir edilmesini beklenmesi halinde yolculara ikram ve haberleşme haklarını teklif edilmek ve bu seçenekler yazılı olarak bildirilmek zorundadır.

 

Tehir halinde verilecek hizmetlere aşağıda yer verilmiştir.

-İki ila üç saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler,

-Üç ila beş saat arası gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek,

-Beş saat ve üzeri gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği,

-Bir veya daha fazla gece konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda veya yolcu için ilave bir konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama, havaalanı ve konaklama yeri (otel veya benzeri) arasındaki ulaşım hizmetleri sunulacaktır.

-Tehir süresinin 5 saati aştığı durumda, yolcunun seçimi doğrultusunda iptal durumunda sağlanması gereken hizmetlerin de ayrıca teklif edilmesi gerekecektir.

 

Uçuşun tehir edilmesi halinde söz konusu hakların havayolu şirketi tarafından sağlanmaması halinde yolcuların uğramış oldukları maddi zararlarına ilişkin başvuru hakları saklıdır.

 

**Yolcu, biletin satın alındığı hizmet sınıfından daha alt bir hizmet sınıfına yerleştirilirse,

1500 kilometre veya daha kısa uçuşlar için, bilet ücretleri arasındaki farkın iadesine ilave olarak, bilet ücretinin % 30’u,

1500 ile kilometre arası uçuşlar için, bilet ücretleri arasındaki farkın iadesine ilave olarak, bilet ücretinin % 50’si,

3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için, bilet ücretleri arasındaki farkın iadesine ilave olarak, bilet ücretinin % 75’i yolcuya ödenir.

Yolcu, biletin satın alındığı hizmet sınıfından daha üst bir hizmet sınıfına yerleştirildiği takdirde, kendisinden herhangi bir ek ödeme talep edilemeyecektir.

 

Yolcu haklarının ihlal edilmesi ya da sağlanmaması halinde yolcuların Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru hakları bulunmaktadır.

 

 


ÖNCEKİ BLOG   SONRAKİ BLOG